GüncelDemo Talebi

Vakfıkebir Ekmeğine Dair Her Şey

Ülkemizin dört bir yanında, birbirinden farklı ekmek lezzeti yer alıyor. Vakfıkebir ekmeği ya da bir diğer adıyla Trabzon ekmeği de bu ekmeklerden biri.

Özel pişirme tekniği, şekli ve bayatlamayan lezzetiyle ünü Karadeniz sınırlarını aşan, ülkemizin dört bir yanında fırın raflarında yerini alan bu lezzete dair tüm detayları siz fırıncılarımız için derledik.

Vakfıkebir Ekmeğinin Tarihçesi

Oldukça büyük ebatta üretilen ve bayatlamayan Vakfıkebir ekmeği, Karadeniz bölgesinde ortaya çıkmış bir ekmek türüdür.

Geçmiş zamanlarda Karadeniz bölgesinde yaşayan pek çok aile tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktaydı ve yılın belli zamanları sık sık yaylalara 3-4 gün sürecek yolculuklar yapmaları gerekiyordu. Bu yolculuklar esnasında uzun süre taze kalabilecek, yoğun lezzetli ekmeklere ihtiyaç duyuluyordu.

İşte bu ihtiyaç sonucunda ortaya uzun süre dayanabilen ve normal ekmeklerden daha besleyici olan Vakfıkebir ekmeği çıkmıştır.

Özel olarak hazırlanan taş fırınlarda pişirilen bu ekmekler, uzun yıllar boyunca Karadenizli ailelerin temel gıdası olmuştur. Günümüzde ise ülkemizi dört bir köşesinde bu farklı lezzete ulaşmak mümkün.

Vakfıkebir İsmi Nereden Gelmektedir?

Oldukça eski bir yerleşim bölgesi olan Vakfıkebir, günümüzde Trabzon’a bağlı bir kıyı şeridi ilçesidir. Ekmeğe ismini veren bu bölge Vakfıkebir ekmeğinin ilk ortaya çıktığı yer olarak bilinmektedir.

Trabzon Ekmeği Nasıl Hazırlanır?

Günümüzde Türkiye’nin farklı bölgelerinde karşımıza çıkan bu ekmek çeşidine lezzeti ve kalitesini veren pek çok püf noktası bulunmaktadır. Özel taş fırınlarda pişen, suyu, unu ve diğer malzemeleri özenle seçilen bu özel ekmeğe dair hazırlanma detaylarını sizler için farklı başlıklar altında inceledik:

Taş Fırın

Vakfıkebir ekmeğinin en önemli özelliklerinden biri taş fırında ve odun ateşi eşliğinde pişirilmesidir.  Fırın taşı adı verilen ısıya dayanıklı taşlardan özel olarak yapılan fırınlarda pişirildiğinde bambaşka bir lezzet kazanan Vakfıkebir ekmeği, bu lezzeti nedeniyle pek çok insanın ilk tercihi olmaktadır.

Özel olarak hazırlanan bu fırınların içerisine taşların üzerine önce çakıl taşları, daha sonra ise ince tabaka kum yayılır. Kum tabakasının üzerine konulan cam kırıklarıylaysa ısının yansıtılması sağlanır.

Odun Ateşi Olmazsa Olmaz

Lezzetli Vakfıkebir ekmekleri elde etmenin bir diğer şartı ise odun ateşi kullanmaktır. Özellikle alevi bol olan meşe, gürgen gibi ağaçlardan elde edilen odunlarla pişirdiğiniz ekmeklerin lezzetine lezzet katılacaktır.

Ağaç seçiminizi yaparken oldukça özenli olmanız gerekmektedir. Çünkü bazı ağaçlar pişirdiğiniz ekmeklerin kalitesini olumsuz şekilde etkileyebilir. Örneğin, çam odunları koku ve ise neden olarak ekmeğinizin tadını bozabilir.

Pişirme Isısı

Vakfıkebir ekmeğini taş fırında ve doğru odun ateşinde pişirmenin yanı sıra, hangi ısıda pişirdiğinizde oldukça önemlidir.

Günümüzde fırınlarda yer alan ve ısı ayarını gösteren mekanizmalar pişirme ısısının sağlıklı bir şekilde ölçülebilmesini sağlar.

Malzeme Kalitesi

Daha önce de değindiğimiz üzere, Vakfıkebir ekmeğinin en önemli özelliklerinden biri de uzun süre tazeliğini koruyan yapısıdır. Bu özelliği ona kazandıran ise doğru ve taze malzemelerle hazırlanan harcın, doğru bir şekilde pişirilmesidir. Ekmek yapımında kullanılacak olan un özenle seçilmelidir.

Kaliteli Su, Kaliteli Lezzet

Her ekmekte olduğu gibi, Vakfıkebir ekmeğinde de kullanılan suyun kalitesi oldukça önemlidir. Sertlik derecesi düşük ve kireç içermeyen su ekmeği kalitesini arttıracaktır.

Keşfet

Ücretsiz Danışma Hattı+90 212 267 07 25

E-BÜLTENE KAYIT OLUN